De la austeritate la crestere in Europa?

Nivelurile datoriilor tarilor avansate au fost depasite doar de cele din timpul celui de-al doilea razboi mondial si devine clar ca o datorie ridicata poate anula cresterea pe termen lung.

Daca deficitele ridicate ar fi raspunsul, Spania si Grecia ar trebui sa prospere,sa infloreasca. Pentru a incerca sa calmeze pietele de actiuni, mule tari din zona euro nu au alta solutie decat austeritatea. Dar austeritatea fara masuri de relansare economica nu face decat sa starneasca valuri de nemultumiri populare. Sunt state, care din teama de a nu impartasi soarta celor cu probleme, iau masuri de reducere a cheltuielilor.

Germania a impins masurile de austeritate prea departe si poate prea rapid. In mare masura a fost spulberata ideea ca reducerea deficitului va stimula cresterea. Cea mai recenta dovada este faptul ca recesiunea a fost accentuata de strictetea fiscala, reducerea deficitului devenind si mai dificila.

Francois Hollande, pentru a include cresterea economica vrea sa renegocieze compactul fiscal, un tratat care inaspreste regulile fiscale. Programul sau pentru Franta se axeaza in principal pe mai multe cheltuieli si mai multe taxe. Franta are unul dintre cele mai mari sectoare publice din lume. Hollande vrea redirectionarea fondurilor regionale ale UE catre crearea de locuri de munca, un proiect de obligatiuni europene comune pentru a finanta infrastructura si o injectie de capital pentru Banca Europeana de Investitii (BEI).

Angela Merkel, a schimbat tonul, sustinand in prezent ca politica europeana se bazeaza si pe masuri care promoveaza locurile de munca si cresterea, nu doar pe disciplina bugetara.

Herman Van Rompuy, presedinte al Consiliului European, urmeaza sa discute cu liderii europeni despre crestere.

Toti vor “crestere” dar nimeni nu are solutii pentru asta! Iar masurile de austeritate au creat doar tensiuni, convulsii sociale.

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Politica cu polemica și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la De la austeritate la crestere in Europa?

  1. getagh zice:

    Austeritate doar pentru oamenii de rand ca smecherii prospera.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s