Le pasa de Romania?

Summitul NATO de la Chicago a demonstrat, fara doar si poate, ca relatiile dintre Franta si Germania nu vor mai fi aceleasi de pe vremea cand Nicolas Sarkozy si Angela Merkel formau impreuna celebrul cuplu european „Merkozy”.
Daca Sarkozy si Merkel erau mai tot timpul de aceeasi parte a baricadei privind masurile din zona euro si nu numai, cancelarul german a avut parte, la Chicago, de discutii aprinse cu noul presedinte francez Francois Hollande, relateaza agentia de presa AFP.

Venind pe plaiurile mioritice, galceava dintre Victor Ponta si Traian Basescu pe tema prezentei la Consiliul European urmeaza a fi transata de Parlament. In aceasta cafteala de cartier a intrat neintrebat si Augustin Zegrean, judecator la Curtea Constitutionala si apropiat al lui Basescu. Individul s-a pronuntat pe o chestiune care nici macar nu ajunsese la CCR. Si inca e in functie bine mersi.

Opiniile sunt impartite in functie de tabara din care face parte cel care se pronunta pe tema asta. Unii spun ca Victor Ponta trebuie sa mearga la Consiliul European, altii ca Traian Basescu.

Dar nu am auzit pe nimeni care sa spuna ca mai important decat orice in aceasta disputa este Romania si pozitia pe care o va adopta Romania la Consiliul European.

Nu am auzit pe nimeni care sa propuna o analiza serioasa din partea tuturor factorilor Parlament, Presedintie, Guvern si societate civila despre mandatul pe care ar trebui sa-l aiba acolo reprezentantul Romaniei, indiferent ca va fi Basescu sau Victor Ponta.

Intr-adevar, Ponta cere Parlamentului sa decida cine reprezinta Romania la Consiliul European si cere si un mandat clar exprimat de Parlament pentru acesta. Dar cred ca era mult mai intelept sa se renunte la disputele astea care nu fac bine Romaniei, iar alaturi de Parlament sa fie si Presedintia si societatea civila.

Dupa alegerile din Franta, Europa este foarte clar divizata in doua curente de actiune reprezentate de Germania si Franta.

Daca anul trecut Traian Basescu a decis singur in numele nostru, iar apoi a venit la Bucuresti si a trasat directii de actiune Guvernului, era posibil fiindca avea un Guvern marioneta care se executa numaidecat. Si mai era posibil ca in Europa era un singur curent, acela decis de „Merkozy”

Anul asta lucrurile sunt mai complicate si pe plan intern si pe plan european. Pozitiile Frantei si Germaniei sunt acum total diferite iar Traian Basescu nu mai poate sa ia decizii de unul singur pentru noi toti. Fiindca la Consiliul European trebuie exprimata vointa Romaniei si nu a lui Traian Basescu.

Tocmai de aceea o dezbatere serioasa se impune pentru a exprima o decizie a Romaniei si nu a unui singur om al carui suport popular este practic inexistent. Asta nu inseamna ca nu poate fi Basescu cel care merge la Bruxelles, dar cu un mandat clar exprimat de Parlament, Guvern, Presedintie si societate civila.

 

Acest articol a fost publicat în Politica cu polemica și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Le pasa de Romania?

  1. Nicoleta zice:

    Nu le-a pasat si nici nu le va pasa.

  2. getagh zice:

    Nu cred ca le pasa. Cred ca le pasa doar de interesul propriu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s