Cum poţi scăpa de Legea „Big Brother”

Din data de 21 iunie, furnizorii de internet şi de telefonie fixă şi mobilă sunt obligaţi să stocheze, timp de şase luni, anumite date legate de convorbirile telefonice şi de schimburile de e-mail-uri. Informaţiile în cauză pot fi puse la dispoziţia autorităţilor statului, la cerere, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care legea a fost criticată de către societatea civilă, invocându-se o încălcare a dreptului la viaţa privată.

Citeşte şi Atenţie, Legea „Big Brother” intră mâine în vigoare. Furnizorii de telefonie şi internet, obligaţi să stocheze datele abonaţilor.

Cum poţi evita prevederile acestei legi şi dacă nu vrei ca terţi să aibă cunoştinţă cu cine şi când vorbeşti, cu cine şi când corespondenzi, poţi afla de la un specialist, respectiv de la Bogdan Manolea, director executiv al Asociaţiei pentru Tehnologie şi Internet (APTI),  care a publicat pe blogul său câteva sfaturi.

Principalele soluţii, potrivit sursei citate, sunt:

– „se poate contesta legea la Curtea Constitutionala, se poate contesta directiva (care oricum este in proces de revizuire). Trebuie nervi, cap si insistenta. Dar se poate. (si este evident cea mai buna solutie)

– putem sa ne intoarcem la mijloacele traditionale de comunicare, care pastreaza confidentialitatea inerenta a comuncarii: de la porumbei voiajori si semne de focuri pe dealuri pina telefoanele publice sau clasica scrisoare anonima

– nu mai folositi solutiile de telefonie ale operatorilor romani, ci treceti pe serviciile VoIP ale Skype sau alti operatori din SUA – legea nu li se aplica si lor. Oricum, iesiti si mai ieftin.

– nu folositi o adresa de email de la RDS, Romtelecom sau UPC (unde exista obligatia de pastrarea a datelor de trafic legate de email). Folositi in schimb Gmail, Yahoo sau Hotmail – oricum merg mai bine si sunt mai sigure. Si nici celor din urma nu li se aplica legea romana. Si mai sunt si in cloud.

– invatati ce inseamna criptare, PGP, Truecrypt, servere si servicii de tip Proxy sau ToR”.

Sursa: jurnalul.ro

Acest articol a fost publicat în De prin lume adunate și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cum poţi scăpa de Legea „Big Brother”

  1. Anton Roman zice:

    Oare suntem atat de naivi incat sa credem ca pana acum operatorii nu pastrau loguri cu activitatatea clientilor?

  2. Romanasii zice:

    Atata timp cat nu stim sa ne aparam drepturile ne meritam soarta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s