SOS Democratia! FACIAS trage un semnal de alarma

Cotidianul.ro scrie ca: „Zegrean are ochi doar pentru Băsescu şi asta nu mai e democraţie. Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a lansat public, luni, un apel pentru rezolvarea unor grave deficienţe din viaţa publică românească. Deficienţe care, nerezolvate, ar putea constitui un pericol pentru democraţia românească.

FACIAS a constat că, până în acest moment, nu există o reacţie oficială privind aceste deficienţe, pe care le prezintă împreună cu solicitarea, faţă de cei în drept, în vederea rezolvării lor.

Prima dintre problemele ridicate de FACIAS se referă la Curtea Constituţională :

“Nu există o reacţie a Curţii Constituţionale, a Parlamentului Romaniei sau a Guvernului privind ANTEPRONUNTAREA DOMNULUI JUDECATOR AUGUSTIN ZEGREAN in chestiunea reprezentarii Romaniei la CE de la Bruxelles. Reamintim ca FACIAS a solicitat presedintelui Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean sa se abtina in decizia privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European, avand in vedere faptul ca s-a antepronuntat nesolicitat in acest caz, declarand: “Raspunsul se gaseste în Constitutie. Seful statului a fost pana acum, nimeni nu a contestat acest lucru, nu stiu de unde a aparut aceasta discutie”. Domnul Augustin Zegrean nu s-a abtinut de la vot.

FACIAS solicita Curtii Constitutionale, Parlamentului Romaniei si Guvernului o pozitie in acest caz.”

Fundaţia ia în vizor una dintre instituţile statului român folosite de fosta putere pedelistă pe post de unelte în slujba lui Băsescu:

“Agentia Nationala de Integritate (ANI) nu a raspuns cu consacrata celeritate la solicitarea FACIAS vizand urmatorul comunicat de presa emis pe 27 iunie, in jurul orei 22:

“Precizări privind solicitările mass-media în baza Legii 544/2001, referitoare la afirmațiile domnului Titus CORLĂȚEAN, Ministrul Justiției, efectuate astăzi, 27 iunie a.c., în cadrul emisiunii „Ultima Oră”, difuzată la postul de televiziune România TV (RTV).

Având în vedere solicitările formulate de mass-media în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, Agenția Națională de Integritate face următoarele precizări:

Domnul judecător Augustin ZEGREAN și doamna judecător Iulia MOTOC nu se află în nicio situație prevăzută de Legea 176 /2010, referitoare la respectarea regimului juridic al incompatibilităților, conflictelor de interese sau la existența unor diferențe semnificative nejustificate între averea dobândită și veniturile realizate.

Precizăm faptul că pe rolul Agenției Naționale de Integritate nu există niciun dosar de evaluare în curs, referitor la domnul judecător Augustin ZEGREAN, respectiv la doamna judecător Iulia MOTOC.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 27 iunie 2012”

FACIAS a solicitat să i se comunice:

a.       Ce institutie media a depus cererea scrisa, in baza Legii 544/2001, la ce ora si la ce birou al Agentiei?

b.       Cand a fost stabilita compatibilitatea judecatorilor Zegrean si Motoc si in baza carui document?

c.       A fost respectat articolul 144 din Constitutie la stabilirea compatibilitatii doamnei Motoc si a domnului Zegrean?

d.       S-a autosesizat ANI, in urma dovezilor aduse ieri, in vederea unei noi verificari a judecatorilor Zegrean si Motoc”.

FACIAS nu uită de declaraţiile publice privind incompatibilitatea unor judecători la Curtea Constituţională şi cere lămurirea acestei probleme:

“Mass-media a exprimat o serie de suspiciuni vizand starea de incompatibilitate a trei judecatori ai Curtii Constitutionale: Iulia Motoc, Tudorel Toader si Augustin Zegrean. Avand in vedere faptul ca nu a existat o reactie in acest sens timp de 5 zile si ca hotararile CCR sunt esentiale pentru ordinea de drept dinRomania, FACIAS solicita Parlamentului si Curtii Constitutionale sa se pronunte cu maxima celeritate vizand ipotetica stare de incompatibilitate. Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a atras deja atentia asupra prevederilor articolului 144 din Constitutie, potrivit caruia: “Functia de judecator al Curtii Constitutionale este incompatibila cu oricare alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul juridic superior”.In declaratia asumata pe o retea de socializare de doamna judecator Iulia Motoc, de pilda, apar precizari care ar fi menite sa nege starea de incompatibilitate vizand doar functiile publice si retribuite:  “1. Calitatea de expert al unui organism nu este o functie publica. Multi membri ai Comisiei de la Venetia sunt judecatori ai Curtilor Constitutionale 2. Sunt expert neremunerat în Comitetul Drepturile Omului, O.N.U si Agentia pentru Drepturi Fundamentale a UE 3. Aceste doua calitati nu sunt functii publice”

Precizarile sunt partiale si nu dovedesc respectarea Constitutiei:

–      Conform art.144 din Constitutie, si functiile private fac obiectul incompatibilitii, nu doar cele publice, la care se refera doamnei Motoc

–      Caracterul remunerat sau neremunerat este irelevant pentru stabilirea incompatibilitatii. Daca doamna Motoc ar fi consilierul personal neremunerat al presedintelui Basescu, ar functiona in continuare argumentul remunerarii pentru stabilirea compatibilitatii?

–      Exceptia acceptata de Constitutie, functie didactica (nu administrativa) din invatamantul juridic superior, este unica si explicita si nu se aplica functiilor ocupate de doamna Iulia Motoc.”

Dacă tot au invocat “dictatura USL”,  pedeliştii care au rămas câtă frunză şi iarbă în structurile statului au ocazia de a răspunde şi, de a răspunde mai ales cinstit, la gravele probleme ridicate de FACIAS.”

Sursa: cotidianul.ro

Acest articol a fost publicat în Politica cu polemica și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la SOS Democratia! FACIAS trage un semnal de alarma

  1. getagh zice:

    Doar nu e Zegrean singurul in aceasta situatie…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s