Liiceanu si Plesu – doua dosare ignorate cu grija

Cotidianul.ro publica un articol despre politizarea plagiatului: „În loc să fie o metodă de asanare a mediului academic, plagiatul a devenit în ultima vreme o armă politică prin care se urmăreşte distrugerea adversarilor.
Armata pedelistă trimisă la atac prin televiziuni insistă pe plagiatul lui Victor Ponta, solicitând retragerea doctoratului şi demisia din funcţia de prim-ministru. Foarte bine, dar de ce cazurile devenite celebre, în care nume sonore ale vieţii publice au beneficiat de o oarecare înţelegere, ba chiar de susţinere, cu toate că situaţia lor era cel puţin asemănătoare, n-au beneficiat de acelaşi tratament?

Prin selectarea pe criterii politice a celor ce urmează să fie anchetaţi pentru plagiat, poate fi compromisă însăşi ideea unei curăţenii morale în mediul universitar. Reluăm mai jos cazurile lui Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu, asupra cărora nicio comisie nu s-a autosesizat până acum!

Gabriel Liiceanu l-a plagiat pe Heidegger

Încă din anul 2007, în două articole din „Ziua”, am demascat un plagiat de proporţii comis de Gabriel Liiceanu din opera filosofului german Martin Heidegger. La vremea aceea, între zecile de apărători ai „elitistului” de la Humanitas se afla şi Cristian Tudor Popescu, care, acum, în cazul Ponta, a devenit extrem de virulent.

În Notele sale la volumul Martin Heidegger – „Repere pe drumul gândirii”, Ed. Politică, 1988, Gabriel Liiceanu a copiat pur şi simplu un text din lucrarea „Sein und Zeit”, fără a pune pasajul respectiv între ghilimele şi, evident, fără a indica sursa acestuia.

Continuarea aici.

Andrei Pleşu a copiat din Corbin chiar şi cuvântul „etc.”

Un alt nume sonor implicat într-un plagiat de proporţii este Andrei Pleşu. Dezvăluirea a fost făcută de filosoful Constantin Barbu în vol. „Pamfletul negru”, realizat împreună cu ziaristul Costin Creţu.

În volumul „Despre îngeri” la care se referă Constantin Barbu, Andrei Pleşu inventează o nouă formă de plagiat! El preia un pasaj din lucrarea lui Henry Corbin, „Le paradoxe du monothéisme”, pune în ghilimele doar prima jumătate a citatului, apoi şi-o însuşeşte pe cea de-a doua, copiind chiar şi cuvântul „etc.”! Ca să-şi ascundă plagiatul, mizând pe ignoranţa cititorului sau pe circulaţia redusă în România a cărţii lui Corbin, indică în nota de subsol p. 112 din vol. „Le paradoxe du monothéism”, în loc de p. 91, unde se află textul plagiat!”

Articolul il puteti citi in intregime aici.

Acest articol a fost publicat în Politica cu polemica și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Liiceanu si Plesu – doua dosare ignorate cu grija

 1. getagh zice:

  Oportunisti care se dau reprezentantii societatii civile. Astia reprezinta privilegiile lor pe banii nostri. Niste lautari la curtea jupanului.

  • dem zice:

   Două haimanale prețioase care au blocat ascensiunea unor valori firești ale noului val de după 89 prin însăși existența și influența lor. Măcar prin moralitate să fi făcut ceva pentru societatea civilă dar de unde nu-i, …….

 2. aronpetru zice:

  Vreau sa mai adug ceva. Un extras din Dreptul la replica dat revistei Nature:
  „Teza de doctorat a Primului Ministru are ca temă Curtea Penală Internațională și a fost elaborată la puțin timp după înființarea acestei instituții, scopul principal al acestei lucrări fiind tocmai acela de a explica juriștilor români toate elementele care țin de funcționarea Curții Penale Internaționale. Menționam că în anul 1999, Victor Ponta a făcut parte din Comisia pregătitoare privind redactarea regulilor de procedură și a definițiilor infracțiunilor, fiind desemnat în acest sens de către Ministerul Public din România.”
  Ce concluzie trag eu de aici. De fapt nu avem de-a face cu o teze de doctorat. Este o lectie pentru juristii romani. Daca n-am dreptate, astept cotraziceri. Guvernul asta nu stie nici macar sa dea un drept la replica….

  • Romanasii zice:

   Daca eu vreau sa plateasca lacustele portocalii pentru jaful comis in timpul guvernarii lor, nu inseamna ca le tin partea astora. Intr-un articol recent, https://romanasii.wordpress.com/2012/07/04/veniti-cu-toti-sa-i-aparam-pe-hoti/, spuneam ca Basescu le-a refuzat romanilor o sansa uriasa, atunci cand Ponta i-a propus sa demisioneze amandoi. Romanii ar fi doborat doi iepuri dintr-o lovitura. Scapam de amandoi. Puteam spera la niste oameni competenti si nepatati in locul lor. Macar puteam spera…
   O alta sansa uriasa refuzata romanilor de catre Basescu-PDL, au fost alegerile anticipate. Puteam scapa de lucrurile astea deloc bune pentru noi romanii. Dar au preferat sa se tina de ciolan si acum suportam consecintele, noi romanii, ca ei nu pierd niciodata nimic.
   Cred ca dupa ce vom scapa de Basescu TREBUIE sa nu uitam lucrurile care ii compromit pe astia de acum.

   • aronpetru zice:

    Asta cu sa demisionam amandoi e cusuta cu ata alba. Ma intreb, prin absurd sau nu, daca Crin ajunge cu adevarat Presedinte il va mai numi pe Ponta Prim Ministru? Personal, NU CRED. Intrebare, Ponta stie???

   • Romanasii zice:

    Nici nu are importanta daca e sau nu cusuta cu ata alba. Cusuta cu ata alba e manipularea aia cu referendumul invocat de Basescu si cu justitia. Daca ar fi acceptat, era o sansa pentru noi sa scapam de amandoi.
    Si care ar fi problema daca numeste pe altcineva? USL-ul nu inseamna nici Ponta, nici Antonescu. Cu siguranta ca sunt oameni capabili in USL, care merita sa fie numiti in locul lor :).

 3. aronpetru zice:

  Cand ai o functie politica, de Prim Ministru, problema plagiatului este mult mai grava. Nu are importanta denuntatorul important este faptul ca a plagiat iar, Liviu Pop i-a facut cel mai mare deserviciu. Daca ma gandesc bine, disperarea lui de a impiedica analiza tezei de doctorat a lui Ponta a intarit faptu ca avem de-a face cu un plagiat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s