Romanii ii cer socoteala lui Victoras

Intr-un articol in cotidianul.ro, Ioan Vistea, ii adreseaza lui Victor Ponta cateva intrebari destul de interesante:

Întrebări pentru Victor Ponta
Joc la „două capete” sau doar slăbiciunile politicianului „necopt”?

Timp de trei săptămâni m-am gândit dacă să scriu sau nu rândurile ce urmează. O fac pentru ca omul politic Victor Ponta să priceapă câte ceva şi prin atitudinea viitoare să-mi contrazică toate îndoielile, toate suspiciunile.

Nu ştiu dacă şi în ce măsură şi-a dat seama tânărul prim-ministru că scaunul ce avea să-l ocupe, deşi capitonat cu mult entuziasm şi bune intenţii, era, este, totuşi, un scaun de ceară. Delegându-şi mare parte din atribuţiile guvernamentale unui priceput expert economic, a avut tot răgazul să se dedice activităţii politice către care îl şi trage „aţa”. Numai că una este să fii politician în vremuri de linişte şi pace politică şi socială şi cu totul alta în vâltoarea tensiunilor ei. Momentele de cumpănă în care destinul personal sau colectiv stă agăţat de un fir de păr care depinde de tine dacă se rupe ori nu, dau măsura staturii politice a omului de stat. Mulţi i-au spus domnului Ponta, mai în glumă, mai în serios, pentru câteva asemănări fizionomice, Micul Titulescu. Astăzi înţelegem că într-adevăr, a fost o glumă. Distanţa dintre cei doi se măsoară în ani lumină măcar dacă ne gândim şi luăm în calcul faptul că acolo unde a excelat Titulescu, a clacat ruşinos Victor Ponta.

Pentru a coborî, în interesul său şi al ţării, cu picioarele pe pământ, pe solul tare, arid al realităţilor dramatice actuale, punem câteva întrebări din al căror răspuns sperăm să facă un exerciţiu de sinceritate şi un subiect de reflecţie.

1. Maşinăria suspendării lui Traian Băsescu a demarat în trombă, cu motoarele turate în plin. Pe parcurs, în calitate de copilot aţi încurcat pedala acceleraţiei cu frâna. Aţi frânat când trebuia să vă desprindeţi clar în câştigători. Mai ales că aţi beneficiat de susţinerea a 7,5 milioane de cetăţeni spectatori. În ce fel vă asumaţi gâlceava devenită război şi nebunia iscată de momentul nefast al acceptării directivelor arbitrare venite din partea Uniunii Europene? Şi de ce aţi făcut-o? Din slăbiciune? Din nepricepere? Din calcul?

2. De ce nu aţi făcut un subiect de dezbatere publică din cele 11 porunci ale comisarilor cu câte 12 stele pe umeri? Poate ca Parlamentul, poporul ar fi avut cu totul alte opinii şi opţiuni.

3. În diferite apariţii televizate şi câteva interviuri, aţi pendulat complăcându-vă în atitudini contradictorii : de la intransigenţa, de la refuzul ferm al coabitării cu Traian Băsescu odată întors la Cotroceni, până la înmuierea tonului şi a consecvenţei, luând în serios, ca posibil şi un asemenea scenariu al sa-i zicem, coabitarii cu dispreţ!. Oare vă puteţi iluziona în aşa de mare măsură în viabilitatea unui asemenea proiect încât in mintea cetăţeanului să nu se nască chiar întrebarea din titlu? Credeţi sau nu că un astfel de joc la „două capete” ar reprezenta o pată de neşters , scump plătită în viitorul dumneavoastră politic?

4. Cum susţineţi fermitatea afirmaţiei lui Crin Antonescu că Traian Băsescu nu se va mai întoarce la Cotroceni şi cât de mult credeţi în ea?.

5. Cât de îndepărtată sau apropiată vi se pare ziua în care îl veţi lăsa singur pe Crin Antonescu?

Foarte mulţi dintre cetăţeni au înghiţit cu noduri, greu, ca pe o găluşcă nedigerabilă, numirea lui Ioan Rus la MAI cu girul dumneavoastră. Care a fost rostul şi sensul mulţumirilor şi a declaraţiei de susţinere adresate acestuia la sfârşitul mandatului în care şi-a îndeplinit doar deserviciile? De multe ori, în urma excesului de diplomaţie se vede mai bine urzeala străvezie a iţelor!.

7. Ce se întâmplă cu domnul Liviu Dragnea, strategul mobilizator?

A ieşit în décor? S-a retras din peisaj? Unde? În munţi, în staţiuni montane? Noi ştim că rezistenţa democratică se organizează la vedere, pe străzi şi în pieţe publice.

Nu sunteţi Micul Titulescu ci, din păcate, doar Micul Ponta. Cu ce preţuri şi cu ce sacrificii credeţi că 7,5 milioane de votanţi ar mai putea să aştepte până la creşterea, până la maturizarea dumneavoastră politică?

Scaunul de prim-ministru al domnului Ponta, de ceară, nu are buton pentru catapultare. La focul evenimentelor arzătoare şi al indeciziilor, se va topi văzând cu ochii cu fiecare oră, zi, săptămână”.

Sunt convins ca pe multi, foarte multi din cei 7.4 milioane de romani care i-au spus lui Basecatura sa plece asteapta raspuns la astfel de intrebari.

Au fost niste incercari de a raspunde la intrebari asemanatoare, dar raspunsurile lui Victor Ponta mi-au lasat un gust amar. Impresia mea este ca Victoras priveste demiterea lui Basescu ca pe o miuta in curtea scolii, unde niste tocilari au jucat cu niste borfasi. Borfasii le-au tras-o urat de tot la gioale, i-au dat cu buza de bordura, le-au dat coate in gura … un meci urat ce sa mai vorbim. Bietul Victoras s-a julit si el rau de tot la genunchi, s-a ales cu un ochi vanat, s-a dus acasa, si-a tratat ranile iar acum vine sa ne spuna ca asta a fost meciul, arbitrii au trisat, borfasii au jucat murdar si trebuie sa asteptam sa mai jucam inca unul curat si cu arbitri corecti.

Pai lucrurile nu stau deloc asa si aici nu e vorba de un joc, de o miuta in cartier. Aici e vorba de votul a 7.4 milioane de romani de care Ponta si Antonescu ar trebui sa tina seama, sa se dea peste cap, sa gaseasca metode legale pentru a fi respectat daca mai vor sa conteze pe sprijinul milioanelor de romanilor.

 

Acest articol a fost publicat în Politica cu polemica și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s