Declaratii din Parlamentul European impotriva lui Basescu

Declaratiile de ieri din PE ale lui Graham Watson si Hanes Swoboda:

Graham Watson (liderul liberalilor democrati europeni): Romania ne da un exemplu al dificultatilor tranzitiei de la comunism, un presedinte care se spune ca a fost membru al Securitatii nu se aduce publicitatii trecutul si cu 30 de ani mai tarziu inca nu s-a putut elimina coruptia comunismului. Niciuna dintre parti nu este foarte curata, din ceea ce s-a intamplat si nici Comisia Europeana. Nu este vorba de o lovitura de stat, nici in fraza dumneavoastra, o lovitura de stat parlamentara. Un Parlament ales de o majoritate a votat sa suspende un presedinte care a abuzat de puterea sa pentru ca a incercat sa transforme statul intr-un stat prezidential si nu o democratie parlamentara. Chiar presedintele a acceptat procedura atunci cand a aparut in Parlament penru a raspunde la intrebari. Ce s-a intamplat dupa aceea este stupefiant aproape. Este ca din povesti. Suntem de acord cu Emil Constantinescu, in scrisoarea sa catre presedintele Schulz, ca mandatul actual al presedintelui roman este ilegal. Numirile la Curtea Constitutionala sunt politice, Transparency International, Freedom House si alte organizatii au avertizat in legatura cu situatia precara a statului de drept. Nu este prima data cand domnul Basescu a fost supus unui referendum. A schimbat Legea referendumului, insa prietenul sau, Avocatul Poporului, a refuzat sa chestioneze decizia Curtii Constitutionale. De ce Comisia insista asupra unei reguli care nu se aplica in nicio alta tara? In orice alt stat, daca peste 50% dintre votanti voteaza ca presedintele trebuie sa plece, acel presedinte pleaca, insa, in Romania preseditntele vrea sa isi… PPE-ul vrea, in Europa, sa isi consolideze puterea si primeste in randurile sale presedinti cum ar fi Berlusconi si Basescu. Socialistii europeni s-au hotarat sa nu tina conferinta la Bucuresti, ci la Bruxelles. Stim ca PPE-ul nu are acest simt al rusinii, pentru ca l-au salutat si l-au aplaudat pe prim-ministrul Orban timp de cinci minute. Au acelasi spirit ca Saakasvili. Va amintesc de cuvintele domnului Adenauer: „Nu puneti limite intelepciunii umane, ci stupiditatii umane”. Doar daca toate partidele europene sunt scrupuloase in legatura cu apararea democratiei si statului de drept. Daca acest lucru nu se intampla, viitorul Europei este in pericol. Cel mai bun lucru pentru Romania ar fi noi alegeri, atat parlamentare, cat si prezidentiale si dupa aceea, o conventie intre toate partidele, pentru a stabili cateva reguli de baza in legatura cu comportarea intr-o democratie. Si Uniunea Europeana, doamna comisar Reding, ar putea sa reflecte in legatura cu avantajele unui sistem parlamentar si nu prezidential.

Hannes Swoboda (liderul socialistilor europeni): Imediat dupa interventia Comisiei si, de altfel, si inainte de interventia Comisiei, am spus ca voi respecta ceea ce constata Comisia. Deci, nu vreau sa… Dar o pozitie ca a dumneavoastra, domnule Weber (PPE – n.a.), sau a colegului Daul vizvi de Ungaria, nu am auzit niciodata, pentru ca evident ca din afara ati luat partea presedintelui Basescu, fara sa tineti seama de opinia poporului roman. Doamna vicepresedinte, va apreciez foarte mult in multe aspecte, dar prin observatiile dumneavoastra, astazi, ati pus iar sub semnul intrebarii obiectivitatea Comisiei, pentru ca ati vorbit de mai multe ori despre o lovitura de stat parlamentara. Aceasta este o contradictie in sine. Nu este vorba despre o lovitura de stat, pentru ca exista si situatii in care un presedinte sa poata fi suspendat prin decizia Parlamentului, fara referendum. Acum a avut loc si un referendum si dumneavoastra stiti foarte bine ca Basescu stia la ce trebuie sa se astepte si, de aceea, a insistat asupra introducerii cvorumului de 50%. Eu sunt impotriva acestei situatii, dar Ponta, de fapt, si-a respectat promisiunea, a respectat cvorumul. Sa vorbesti despre o lovitura de stat in aceste conditii mi se pare total nedrept. De ce nu s-a reactionat cu luni inainte fata de faptele lui Basescu? Comisia atunci a tacut malc, iar acum spune ca avem de a face cu un scandal. Aceasta nu este o reflectare a obiectivitatii si eu cer sa actionati obiectiv. Si inca un element, e foarte interesant: domnul Basescu a fost ales de catre 5,3 milioane. Acum, 7,4 milioane au fost pentru suspendare, deci l-au respins. Iata ca, de fapt, sarcina unui presedinte este ca oamenii sa fie adusi la un loc, sa fie uniti. De fapt, toata lumea trebuie sa contribuie in acest sens. Eu nu vad care este, din acest punct de vedere, contributia lui Basescu, pentru ca 7,4 milioane inseamna mult peste numarul celor care l-au ales. Asta ne spune ceva despre cat de popular sau de nepopular este un presedinte. Si boicotul pe care el l-a promovat in ce priveste neparticiparea la referendum iarasi vorbeste de la sine. Deci, acel om, de fapt, nu si-a asumat sarcinile pe care le-ar avea ca presedinte. Multi romani au privit atitudinea sa in acest sens si asa vad si eu comportamentul presedintelui.

Sursa: cotidianul.ro

Acest articol a fost publicat în Politica cu polemica și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Declaratii din Parlamentul European impotriva lui Basescu

  1. getagh zice:

    Era bine daca acesti lideri europeni socialisti si liberali luau pozitie in timpul referendumului cand a inceput propaganda si manipularea basista sustinuta de Barosso si Reding. Acum dupa ce umilitul s-a intors la Cotroceni impotriva vointei romanilor … aceste luari de pozitii seamana cu niste exercitii de imagine pentru cei in cauza.

    • Romanasii zice:

      Mda, s-au trezit cam tarziu. Pentru ei nu strica putina imagine, iar noi ramanem cu basecatura. Daca ii interesau soarta poporului roman asa cum invoca Watson in discursul sau, ar fi luat atitudine atunci cand trebuia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s