Cel mai sărac PREŞEDINTE din lume

„Adeseori, oamenii politici sunt acuzaţi că trăiesc într-un lux sfidător pentru electorat. În Uruguay, situaţia nu este deloc aşa. Aceasta este povestea preşedintelui care trăieşte într-o casă dărăpănată şi donează cea mai mare parte a salariului său.

Preşedintele Uruguayului, Jose Mujica, a ales să refuze reşedinţa luxoasă oferită de stat pentru a locui la ferma soţiei sale, aflată la capătul unui drum noroios de la periferia capitalei Montevideo.

La fermă, preşedintele şi soţia sa cultivă flori, pe care le vând. Mujica este plătit cu 12.000 de dolari pe lună pentru funcţia de preşedinte. Însă, el rămâne cu 10% din aceşti bani. Restul îl donează, lună de lună, în scopuri caritabile.

„Poate că par un bătrân excentric, dar este propria mea alegere, o alegere liberă”, explică preşedintele Mujica într-un dialog cu BBC. „Am trăit astfel aproape toată viaţa mea. Pot să trăiesc bine cu ceea ce am aici”, adaugă liderul de stat.

În declaraţia de avere din anul 2010, singurul bun menţionat de Mujica este un Volkswagen Beetle fabricat în 1987, estimat la 1.800 de dolari. În 2012, a adăugat jumătate dintre bunurile soţiei – pământ, tractoare şi o casă – în valoare de 215.000 de dolari.

Ales în 2009, Mujica este un fost luptător de gherilă al Tupamaros, o mişcare de stânga inspirată de Revoluţia cubaneză. A fost împuşcat de şase ori în acele vremuri şi a petrecut 14 ani după gratii. Cea mai mare parte din perioada de detenţia a trăit-o în condiţii grele şi izolat de alţi deţinuţi. A fost eliberat în 1985, anul în care Uruguayul a devenit stat democratic.

Anii în puşcărie l-au făcut să vadă altfel viaţă, spune preşedintele. „Sunt numit cel mai sărac preşedinte din lume, dar eu nu sunt sărac. Săraci sunt acei oameni care muncesc doar pentru a-şi întreţine viaţa de lux şi vor mereu din ce în ce mai mult. Dacă nu ai multe proprietăţi, bunuri, nu trebuie să munceşti toată viaţa ca să le întreţii şi astfel ai mai mult timp pentru tine”, spune liderul sud-american.

Preşedintele sud-american a avut o intervenţie interesantă la un summit organizat la Rio, în iunie 2012. „Am vorbit întreaga zi despre dezvoltare sustenabilă. Să scoatem masele din sărăcie. Dar la ce ne gândim? Vrem modelul de dezvoltare şi de consum din ţările bogate? Vă întreb acum: ce s-ar întâmpla cu această planetă dacă populaţia Indiei ar avea acelaşi număr de maşini per locuinţă ca nemţii? Cât oxigen ne-ar mai rămâne?”, a spus atunci Mujica.

Mujica îi acuză pe cei mai mulţi dintre liderii lumii că au o „obsesie oarbă” de a creşte consumul, „de parcă fenomenul contrar al însemna sfârşitul lumii”.

În ciuda stilului său de viaţă, pe placul electoratul, preşedintele are parte şi de critici în Uruguay. „Mulţi îl simpatizează pe preşedintele Mujica pentru stilul său de viaţă. Dar asta nu înseamnă că nu este criticat pentru slaba activitate a guvernului”, spune, pentru BBC, analistul uruguayan Ignacio Zuasnabar.

Opoziţia spune că recenta prosperitate economică a statului nu a adus şi progrese în sistemul de sănătate şi în cel de învăţământ. Pentru prima dată de la alegerea sa, în 2009, popularitatea lui Mujica a scăzut sub 50%.

Mulţi dintre alegătorii catolici i-au întors spatele preşedintelui atunci când acesta nu a folosit dreptul de veto şi a fost astfel de acord cu legalizarea avorturilor în Uruguay. În prezent, femeile din acest stat pot face avort până în săptămâna a 12-a de sarcină. Predecesorul lui Mujica se opusese proiectul de lege.

Mujica insistă şi pentru legalizare consumului de cannabis, iar, dacă legea va trece, statul său ar putea dezvolta un monopol în privinţa comercializării acestei plante. „Consumul de cannabis nu este cel mai îngrijorător lucru posibil, traficul de droguri este adevărata problemă”, jutifică liderul.

Potrivit legii, Mujica nu mai poate candida la alegerile din 2014. În acel an, ţara va avea un nou lider. Mujica, acum în vârstă de 77 de ani, va primi după finalul mandatului prezidenţial o pensie, probabil mult prea mare pentru nevoile sale”(sursa).

 

Acest articol a fost publicat în De prin lume adunate și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s