Radu Soviani a semnalat erorile din raportarile INS-ului inca din martie 2012

Radu_Soviani„Am semnalat modul in care Institutul National de Statistica actioneaza la comanda politica inca din 14 martie 2012. Si anume faptul ca Institutul National de Statistica a raportat un PIB umflat rau pentru anul 2011. Adica, daca in noiembrie prognoza de PIB 2011 era de 547 de miliarde de lei, la sfarsitul lui decembrie – 60 de zile mai tarziu – PIB-ul a crescut miraculos la 578 de miliarde de lei. Din pix. Scopul? La un PIB mai mare, veniturile bugetare cresc (PIB-ul reprezinta suma bunurilor si serviciilor realizate intr-o economie in termen de un an). Cu cat bunurile si serviciile sunt mai valoroase, cu atat taxele incasate pe bunuri valoroase sunt mai mari si prin urmare apare un plus de venituri (fictiv) care poate fi distribuit (cert) prin cheltuieli. Doar ca atat timp cat veniturile sunt fictive, pe baza lor nu se pot face cheltuieli certe decat intr-un singur mod: nu prin acoperire de venituri ci prin majorarea deficitului bugetar (valoarea cheltuielilor bugetare neacoperite de venituri bugetare). Practic o minciuna.

Dupa ce statistica a creat suspiciunea umflarii datelor, pentru a inventa cresterea economica din anul 2011a venit randul Comisiei Nationale de Prognoza, care a fost pusa in postura sa inventeze cresterea economica din anul 2012.

Concret, avand la baza un PIB raportat mai mare in anul 2011 (578 de miliarde de lei fata de 547 de lei), si intrucat prognoza pentru anul 2012 era de numai 579 de miliarde de lei (practic recesiune), Comisia Nationala de Prognoza si ministerul finantelor au majorat imediat prognoza pentru anul 2012, de la 579 de miliarde de lei la 609 miliarde de lei. Tocmai pentru a exista crestere economica si in anul 2012. Ceea ce a arata foarte multe lucruri urate:

1. In Romania nu se calculeaza prognoze de crestere economica pe baza motoarelor de crestere. In Romania se alege o cifra de crestere, care sa nu fie nici prea mare nici prea mica in an de criza si se inventeaza componentele cresterii economice pentru a ajunge la acea cifra. Adica se mistifica componentele pentru a ajunge la rezultatul dorit/comandat.

2. In Romania, cresterea economica din anul 2011 a fost inventata, ceea ce ii transforma in mincinosi pe toti cei responsabili: de la statistica, la prognoza, la ministri de finante din acea perioada, la premieri si la Presedinte.

CONCLUZII:
1. Desi ceea ce am semnalat in 14 martie 2012 erau lucruri de bun simt, autoritatile au preferat (politic) sa puna batista pe tambal. Toti au imbratisat atunci magaria: de la statistica la prognoza, de la premieri (Boc si Ungureanu) la Presedinte, si de ambii ministri de finante de pana in martie (Ialomitianu si Dragoi). Din punctul meu de vedere ei se fac la fel de vinovati ca si Institutul National de Statistica. Si, probabil, atentatatorii sunt chiar dansii.

2. Noua putere nu a facut nimic pe parcursul anului pentru a indrepta magariile. A spune (chiar din partea premierului) ca abia acum in decembrie si-a dat seama de aceasta mistificare, este o dovada a incercare de jignire a bunului simt. Realitatea este ca si dansii au acceptat magaria (desi evidenta), doar pentru ca le-a convenit. Acum, trebuie sa gaseasca justificari pentru toate lucrurile pe care le-au ascuns in campanie (majorari de taxe), si care acum vor deveni evidente.

3. Nici misiunea FMI nu s-a dovedit suficient de eficienta, acceptand tacit datele mistificate livrate de catre autoritatile nationale.

Si o intrebare: daca un indicator masiv precum PIB-ul este mistificat, ma pot indoi si de calitatea altor indicatori precum inflatia sau somajul?”

Articolul intreg il puteti citi aici.

Acest articol a fost publicat în De prin lume adunate și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Radu Soviani a semnalat erorile din raportarile INS-ului inca din martie 2012

  1. getagh zice:

    E strigator la cer ca pot gresi la modul asta. Ce incredere sa mai ai in datele prezentate de ei?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s