Unde dai si unde crapa – Funeriu tot nu scapa

ivan_catalinConfuzie si isterie legata de situatia educatorilor si invatatorilor.
Catalin Ivan, conform celor de la Mediafax, aduce lamuriri:

  • Obligativitatea absolvirii unor studii de licenta a fost introdusa prin Legea educatiei nr. 1/2011, Art. 248, al (1), lit a), si nu prin Ordonanta de Urgenta adoptata in luna decembrie 2012 de catre Guvernul Victor Ponta. Prin Ordonanta, s-a salvat situatia a cca 40.000 de educatori si invatatori, care riscau sa nu mai poata fi salariati in prezent.
  • Cei din PDL, in frunte cu domnul Vasile Blaga, nu numai ca nu au caderea morala de a-si asuma greseala pentru conditionarea ocuparii functiilor de educator si invatator de absolvirea unor studii universitare, ci chiar continua sa minta cu nerusinare pe acest subiect, sustinand ca USL a introdus aceasta prevedere prin Ordonanta de Urgenta. Ei au fortat, prin legea asta, adoptata prin angajarea raspunderii, sa se elimine functiile de invatator si educator, asta desi avem foarte multi invatatori si educatori care au absolvit licee pedagogice si au extraordinar de multa experienta in domeniu. Daca domnul Blaga ar avea obiceiul sa se documenteze inainte sa vorbeasca, ar vedea ca Legea educatiei nationale nr. 1/2011, legea domnului Funeriu – adoptata prin asumarea raspunderii Guvernului PDL – stipuleaza foarte clar la Art. 248, al. (1), lit. a) ca pentru ocuparea functiilor didactice trebuie indeplinita «conditia minima» de «absolvire cu diploma a studiilor universitare de licenta in profilul postului». Mai limpede de atat nu cred ca ii pot explica domnului Vasile Blaga si celor de la PDL. Daca vor sa priceapa, bine, iar daca vor sa continue sa minta cu rea-vointa nu vor avea decat de pierdut. In orice caz, cei din PDL nu au voie sa foloseasca apelativul «mincinos» cat timp ei neaga evidenta. Se pare ca n-au invatat nimic din lectia alegerilor din decembrie. Continua sa minta romanii cu nerusinare!

Si Ecaterina Andronescu a facut precizari legate de OUG 92/2012, in urma cu doua zile:

  • Legea Educatiei Nationale, acolo unde sunt precizate functiile didactice, nu cuprinde functiile didactice de educatori si invatatori. Ca urmare trebuia sa reintroducem aceste functii pentru ca in sistem sunt circa 40.000 de educatori si invatatori pe care nici macar nu aveam cum sa ii mai salarizam, aceste functii nemaifiind prevazute in lege. Principalul obiectiv al acestei ordonante (OUG 92/2012) in aceasta materie a fost reintroducerea functiilor de educatori si invatatori ca sa ne racordam la realitatea acestui sistem. Inexistenta acestor functii in lege presupune ca nu aveam baza legala pentru salarizarea lor.

Articolul din legea lui Funeriu la care facea referire Catalin Ivan, prevede:

  • Pentru ocuparea functiilor didactice este necesara efectuarea unui stagiu practic cu durata de un an scolar, realizat intr-o unitate de invatamant, in functia didactica corespunzatoare studiilor, sub indrumarea unui profesor mentor si trebuie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii minime de studii:
    a) absolvirea cu diploma a studiilor universitare de licenta in profilul postului.
Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Politica cu polemica și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s