Tismaneanu incasa sume incredibile pentru a sustine conferinte in “tara unde locuieste”

tismaneanuUn comunicat al ICR critica dur profitorii basisti ai acestei institutii: Vladimir Tismaneanu, Teodor Baconschi, familia Perjovschi si Katia Danila.

Va prezentam mai jos textul integral al Comunicatului ICR:
„Precizari
Miercuri, 30 ianuarie 2013
Oricine este liber sa comenteze functionarea unei institutii publice, iar Institutul Cultural Roman este o astfel de institutie. Sunt, insa, de indeplinit, totdeauna si oriunde, cel putin doua conditii :
a) cel care comenteaza sa se fi informat in prealabil asupra activitatii din acea institutie;
b) cel care comenteaza sa fi avut un raport corect cu institutia in cauza.

In ultima vreme se intrec in a se exprima despre Institutul Cultural Roman si formuleaza opinii care de care mai lipsite de temei, tot felul de insi care nu citesc nici macar site-ul institutiei, necum documente mai pretentioase. Mai graitor este faptul ca se pronunta insi care au afectat negativ sau au folosit copios, in trecut, banii institutiei, dincolo de limitele normalului. Bunaoara, ce acoperire morala sa evalueze institutia are Vladimir Tismaneanu (care a incasat sume incredibile doar de la ICR in ultimii ani, inclusiv pentru a sustine conferinte in tara in care traieste si in universitatea in care lucreaza)?

Sau Teodor Baconschi, care a desemnat capricios persoane neadecvate in functii, iar acum cauta sa iasa cumva in relief? Sau Katia Danila, care a trebuit sa fie inlocuita neintarziat la Paris pentru management slab?! Sau Corina Suteu, care a plecat din post in iunie 2012, din ICR New York, ducand cu ea logistica si unele programe ale institutiei? Sau familia Perjovschi, sot si sotie, care s-a infruptat copios din banii institutiei? Sau Marius Chivu, sau Maria Raducanu, sau Mihai Chirilov, sau altii in aceeasi situatie? Exemplele de auto-supraevaluare sunt numeroase. Sunt cazuri care atesta fara putinta de tagada irosirea de resurse pe activitati superficiale, pe alocuri derizorii. La nevoie, vom reveni cu amanunte.

Mentionam, totodata, ca principalii creatori ai Romaniei, din arta, literatura, stiinta, nu au beneficiat de vreun sprijin financiar din partea ICR in ultimii ani.

Pe de alta parte, intelegem ingrijorarea unora care au beneficiat din plin, in toti acesti ultimi ani, de banii ICR – ingrijorare motivata probabil si de recenta aparitie a noului Raport al Curtii de Conturi a Romaniei cu privire la gestionarea plina de abateri de la lege a acestor resurse.

Cei mai multi dintre insii amintiti nu au citit, cu siguranta, textele comunicate public ale actualei conduceri a ICR (ei nu stiu, de pilda, ca toate deciziile ICR sunt publice prin intermediul „Buletinului Informativ ICR“, ce se publica periodic). Initiativele institutiei sunt sintetizate in documente programatice, in care a fost expusa noua strategie ICR, menita sa consolideze politica culturala a Romaniei in ceea ce priveste promovarea culturii romane in lume si sincronizarea Institutului Cultural Roman cu provocarile globale ale secolului al 21-lea. O lectura atenta a acestor texte, declaratii, comunicate publice, dublata cu monitorizarea activitatii inovative din primele luni ale mandatului noii conduceri a ICR (infiintarea filialelor ICR din tara, innoirea tuturor programelor, derularea programelor pentru ICRS, deschiderea ICR catre intreaga sfera culturala, infiintarea conferintelor ICR, pregatirile intense pentru Salonul Cartii de la Paris, organizarea unor concursuri deschise pe posturi etc.) atesta tocmai eforturile de recredibilizare a ICR dupa o perioada in care criticile la adresa starii si conducerii ICR in anii 2008 – 2012 s-au extins in societate.

Raspunsul la aberatiile acelor insi – venite din frustrari de alta natura, altele din necunoastere ori din absenta minimala a informarii – este unul la vedere, oferit de activitatea intensa a actualului ICR, care face exact ceea ce legea l-a mandatat: reprezentarea, promovarea si protejarea culturii si civilizatiei nationale in tara si in strainatate.

Directia Comunicare”

Reclame
Acest articol a fost publicat în Politica cu polemica și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Tismaneanu incasa sume incredibile pentru a sustine conferinte in “tara unde locuieste”

  1. getagh zice:

    Sinecuristi basisti penibili, cu pretentii de intelectuali.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s