Alături de oameni, Vasile Lăiu – protopop de Bârlad: „Prefer să mor cu fruntea sus decât cu capul în noroiul Chevron-ului”

protopop_barlad„Părinte, la vremuri de restrişte – exceptând ultimele decenii -, preoţii au fost întotdeauna în fruntea credincioşilor. De ce aţi simţit să ieşiţi în stradă alături de manifestanţi?

Nu pot simţi altfel în momentul în care credincioşii pe care mi i-a dat Dumnezeu îşi apără viaţa şi sănătatea. Eu nu pot să stau în spate, să mă ascund după cortină. Nu pot juca teatru. Dacă mi-am asumat o misiune trebuie să o duc până la capăt, cu toate riscurile. Am fost acuzat, blamat că mă implic într-o problemă care nu mă priveşte…

Cine v-a acuzat?

Diverse persoane din politică, din mass-media, oameni care au o altă opinie faţă de marea majoritate în problema aceasta a fracturării hidraulice, dar mărturisesc cu mâna pe inimă şi pe Sfânta Cruce că nu mă împinge nici un alt interes decât acela de a-mi apăra dreptul la viaţă, al meu, al familiei mele şi al credincioşilor pe care mi i-a dat Dumnezeu. Şi mai ştiu ceva: Dumnezeu ne va judeca pe fiecare – şi mai ales pe noi, preoţii – şi pentru lucrurile bune pe care le puteam face şi nu le-am făcut. Cred că şederea noastră în faţa credincioşilor noştri e un lucru pe care putem şi trebuie să îl facem.

Cum v-aţi convins că aceasta este calea cea bună?

Acum un an aveam o părere foarte vagă despre această tehnologie. Vedeam frământări din partea credincioşilor, care mă întrebau în legătură cu problema gazelor de şisturi şi mi-era ruşine pentru că nu ştiam ce să le răspund. Astfel am început să mă documentez. Găseam destul de greu informaţii despre această metodă de extracţie, dar i-am întâlnit pe aceşti oameni minunaţi cu care am format la Bârlad Grupul de Iniţiativă al Societăţii Civile Bârlădene; ne-am întâlnit aproape săptămânal, ne-am documentat şi poate acum par lipsit de modestie, dar pot să ţin prelegeri în faţa oricui pe această temă cu date şi probe argumentate.

Deranjaţi mari interese financiare. Nu sunteţi acuzat că vă plăteşte KGB-ul?

Ba chiar mi s-a spus aşa ceva. Eu însă am apelat la o logică simplă: dacă aş fi fost plătit de KGB sau de alte servicii, imaginaţi-vă că s-ar fi găsit până acum vreo rublă, vreun dolar sau vreun euro, vreun cont sau orice altceva care ar fi fost dat imediat publicităţii.

De înscenări aţi auzit?

M-am gândit şi la aşa ceva. Chiar am fost întrebat: „Părinte, nu ţi-e teamă?”. De ce să îmi fie teamă? Eu ştiu un singur lucru: omul se naşte o singură dată şi moare o singură dată, dar acum depinde cum mori. Prefer să mor cu fruntea sus decât cu capul în noroiul Chevron-ului.

Aţi spus la miting că nu luptaţi doar pentru bârlădeni, ci pentru toţi românii…

Credeţi-mă – uite că deja mă emoţionez -, am participat de 1 decembrie la un eveniment deosebit – a fost adus aici, în oraş, steagul lui Ştefan cel Mare, cu chipul Sfântului Gheorghe, Sfântul aşezat pe un tron, având la picioare balaurul. Am spus atunci că spiritul lui Ştefan este prezent pretutindeni şi există în fiecare român adevărat. Ştefan nu s-a luptat doar pentru familia sau pentru ţara lui. S-a luptat pentru întreaga creştinătate. Lui i se datorează faptul că azi suntem creştini, şi nu musulmani. Noi, românii, am fost un neam care nu a căutat să cotropească, ci şi-a apărat sărăcia, nevoile şi neamul. Acest lucru îl facem şi noi aici.

Nu toţi oamenii sunt informaţi cu privire la adevărata dimensiune a viitoarelor exploatări de acest gen din întreaga ţară. Până unde veţi merge cu protestele?

Nu ne vom opri până când oamenii puşi de noi în funcţii nu ne vor auzi şi respecta vrerea şi vocile. Masele îşi aleg conducătorii, şi nu invers. Urmând acest principiu, noi credem că mai sunt şi oameni acolo sus care se gândesc că după ce vor pleca din funcţii vor da socoteală în faţa cuiva. Vine o vreme când nu mai contează nici interese de grup, nici străine, nici corporaţiile. Copiii lor vor avea coşmaruri vis-a-vis de părinţii lor, care s-au comportat iresponsabil atunci când, temporar, au deţinut o funcţie. Eu cel puţin mă simt mândru şi stau cu fruntea sus în faţa credincioşilor mei. Le spun tuturor: deocamdată, soluţia este să ieşim în stradă ori de câte ori e nevoie, şi de 10 ori pe zi dacă trebuie, ca să ducem la capăt ceea ce ne-am propus”.

Sursa: cotidianul.ro

Iulian Iancu:România nu poate promova gazele de şist fără dialog cu populaţia

„România nu poate promova gazele de şist fără acceptanţa publicului şi fără a informa corect populaţia despre avantajele şi implicaţiile exploatării unei astfel de resurse, dar şi despre tehnologiile de ultimă generaţie care se folosesc în acest proces, a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor, Iulian Iancu.

Acesta a precizat că gazele de şist reprezintă un subiect care a generat revoluţie la nivel mondial în cursul anului trecut şi, din fericire, acestea ar putea constitui o rezervă importantă pentru România, dacă se va confirma existenţa lor. Însă, exploatarea lor nu poate fi făcută fără o informare a populaţiei şi o dezbatere în acest sens.

„Nu putem promova o astfel de resursă fără acceptanţa publicului şi fără a pregăti populaţia şi a o informa corect despre avantajele, implicaţiile, tehnologiile de ultimă generaţie în această exploatare. Drept pentru care, Academia Română a supus dezbaterii publice acest subiect cu toate feţele cunoscute astăzi în lume, de la acele accidente, care sunt, astăzi, foarte uşor de înţeles şi de văzut pe internet, până la tehnologia de ultimă generaţie, care a reuşit să aducă acel element de securitate, de siguranţă şi a transformat SUA din importator în exportator de gaze naturale”, a spus Iancu.

În opinia acestuia, subiectul nu poate fi promovat ”în mod abrupt”, ci trebuie dezbătut public, iar populaţia, mai ales, cea care locuieşte în zonele cu un potenţial confirmat de gaze de şist trebuie informată corect.

„O tehnologie care nu are acceptanţa publicului nu există. Prin urmare, pentru România, ar fi o consecinţă dramatică să nu poată să-şi valorifice gazele de şist pentru că nu ştie să facă acest lucru într-o comunicare şi o informare reciprocă şi în garantarea eliminării oricărui factor de risc în exploatarea lor şi, mai ales, a impactului asupra mediului şi asupra stratului şi pânzelor de apă pentru care există astăzi acest tip de îngrijorare”, a adăugat deputatul social-democrat.

În ceea ce priveşte îngrijorările referitoare la impactul asupra mediului pe care l-ar avea exploatarea gazelor de şist, Iulian Iancu a precizat că se pare că îngrijorarea este amplificată şi întreţinută de anumiţi factori de interes, respectiv giganţi petrolieri, care încearcă reciproc să se împiedice în a accede pe piaţă.

„Toate discuţiile făcute până în prezent – şi sper să avem ulterior mai multe informaţii adiţionale – îngrijorarea se pare că este extrapolată de factori de interes – şi aici mă refer strict la giganţi petrolieri -, care îşi subminează unul altuia intrarea pe piaţă. Este cunoscut – şi deja se ştie în spaţiul public, dar nu există nicio informaţie oficială – că sunt milioane de euro vehiculate din partea unui mare jucător energetic împotriva celorlalţi jucători mari energetici care intră în exploatarea gazelor de şist, în a crea starea de panică, starea de emoţie, starea de îngrijorare. Aceste sume sunt dirijate într-o manipulare mediatică, într-o zonă care nu are la bază neapărat adevărul”, a afirmat Iancu.

Conform acestuia, „noi trebuie să eliminăm aceste lucruri, pentru că ele sunt în afara noastră, nu noi facem parte din acest tip de dezbatere. Pe noi ne interesează să ne valorificăm în mod sigur şi fără impact asupra mediului acest tip de resursă de materie energetică vitală pentru societatea şi economia românească”, a subliniat preşedintele comisiei de specialitate din Camera Deputaţilor.

Referitor la alte ţări, Iancu a spus că lucrurile ”sunt nuanţate”.

”Aici sunt nuanţate lucrurile. Europa are un regim aproape special. Sunt state care au zis ‘nu’, cum ar fi Franţa sau Bulgaria, dar Franţa are 70% nuclear pentru care Germania spune ‘nu’ şi este atât de îngrijorată. Deci, sunt nuanţate lucrurile, dar noi trebuie să avem capacitatea să discernem între pericole şi garanţii elementul de adevăr, ca să ne putem valorifica această resursă”, a concluzionat Iulian Iancu”.

Acest articol a fost publicat în De prin lume adunate și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s