Pacaleala pentru votanti dupa reteta lui Sebastian Ghita

pisica-shaorma-bunaShaorma de succes este “shaorma cu de toate”. Modelul a fost repede preluat si in politica damboviteana. Treci pe la toti si ramai doar cu cei de la putere, cotizezi la toti, ii sponzorizezi pe toti si astfel ai succesul garantat. Un fel de shaorma politica cu de toate. Si cu toti, ca sa nu se supere careva si sa-ti faca probleme cand pun mana pe parghiile puterii. Sebastian Ghita este un “model” de shaorma cu de toate:

“PSD-ist de nădejde încă din 2003 (după cum a declarat președintele PSD Prahova Mircea Cosma atunci când a anunțat candidatura acestuia la fotoliul de deputat), Sebastian Ghiță – om de afaceri, patron de televiziune, deputat de Prahova și prieten al premierului Victor Ponta se vrea o nouă stea a politicii năcleită de afaceri.

Sebastian Ghită și-a legat numele de PSD încă din tinerețe, pe când era un ambițios aspirant la statutul de om de afaceri și junior agitat pe tărîm politic. Au trecut zece ani și acest răstimp a dovedit (cel puțin pentru Sebastain Ghiță) că dacă ai răbdare,ungi rotițele care trebuie unse și ai conexiunile necesare orice se poate întâmpla.

Prin 2003, când s-a înscris în PSD, Sebastian Ghiță abia începea să simtă mirosul banilor. În doi-trei ani a dat câteva lovituri bune cu Asesoft-ul său, după ce a pus mâna pe câteva contracte de ordinul sutelor de mii de dolari cu autoritățile locale din Ploiești. Băiat deștept și orientat, a înțeles rapid că fără sprijin politic conducta banilor publici secătuiește rapid, așa că a ales PSD. De ce PSD? Poate pentru că era la putere, poate pentru că ”omul cu banii”, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, era și președintele PSD Prahova și în același timp un influent om în acest partid. Sau poate datorită convingerilor sale de centru-stânga – deși asta ar fi ciudat, un antreprenor este mai degrabă orientat către liberalism, nu către un stat social. Cert este că s-a făcut membru de partid și a rămas conectat la conductă.

În acea perioadă, județul Prahova era călărit de o singură familie, după cum afirmau adversarii politici ai PSD, liberalii. Eugen Nicolăescu făcea în 2004 dezvăluiri asupra modului în care familia Cosma a ”confiscat” Ploieștii. Iată ce spunea, în conferință de presă, liberalul: ”PNL a făcut o scurtă coruptografie a afacerilor în care sunt implicați Mircea Cosma, soția, fiul și fiica acestuia. În familia baronului de Prahova încălcarea flagrantă a conflictului de interese este ceva natural, firesc. Filiera Cosma sugrumă întreg județul Prahova”, spunea Nicolăescu.

Și au trecut nouă ani de la această declarație. Credeți că s-a schimbat ceva? Mircea Cosma este astăzi președintele Consiliului Județean Prahova, iar familia sa derulează importante afaceri în Ploiești și în județ. Pe aceeași schemă ca în urmă cu nouă ani – cum să te dezvolți pe seama banului public – cu precizarea că s-au mai rafinat oarecum procedurile.

De exemplu, față de anul 2004, în schemă a apărut ”tânăra speranță” Sebastian Ghiță. Ca să fim exacți, chiar și la momentul respectiv, Ghiță era un burete pentru banii publici – mai toate informatizările pentru instituțiile aparatului administrativ local au fost făcute prin intermediul grupului Asesoft – însă deputatul și patronul de televiziune de astăzi avea pe atunci 25 de ani și nu era atât de vizibil încât să atragă atenția ”greilor” din politică.

Însă la sfârșitul lui 2004 PSD a pierdut alegerile și la nivel central, și la nivel local. În Prahova, Mircea Cosma a pierdut fotoliul de președinte al CJ și a fost nevoit să se mulțumească cu cel de vicepreședinte, o poziție care îi limita semnificativ puterea în județ. Însă nu total, pentru că o anumită structură de afaceri era deja creată. Într-o frază, această structură avea ca scop câștigarea a cât mai multor lucrări finanțate de la buget, indiferent de domeniu. PDL-iștii se coagulaseră sub aripa Robertei Anastase și căutau nișe prin care să prindă și ei ceva de la stat – așa că lucrurile nu erau chiar roze pentru gruparea Cosma-Ghiță. Nici negre, dar nici grozave. Orientat, Sebastian Ghiță a început să cocheteze cu PDL – poate că patru ani în opoziție este prea mult pentru un ambițios om de afaceri.

Astfel, Sebastian Ghiță a început să joace ”la două capete”. În 2009, cu o săptămână înainte de alegerile europarlamentare, se așează la aceeași masă cu Traian Băsescu, în cadrul unei gale de decernare a unor premii fără nici o semnificație. Președintele era într-un turneu mascat de a-și susține fiica cea mică pentru alegerile care băteau la ușă, iar Ghiță nu numai că a lăsat baltă candidatul PSD, dar a susținut pe față candidatura Elenei Băsescu.

La scurt timp, Primăria Ploiești (la acea vreme era condusă de PDL-istul Andrei Voloșevici), prin Administrația Serviciilor Social Comunitare, îi dă un nou contract lui Ghiță pentru furnizarea de aplicații informatice și servicii de asistență.

”Bill Gates” de Ploiești, cum îi zic țiganii de pe lîngă Gara de Est, își uimește colegii de partid cu următoarea declarație: ”Vom finanța trei partide pentru că scopul nostru, al celor din zona economică, este să lucrăm cu un mediu economic coerent. Finanțările vor veni de la grupul de firme Asesoft, în limita legală. Nu este nici un sercet că, în calitate de președinte UGIR, am participat la strângerea de fonduri pentru PDL. Nu este nici un secret că am prieteni la PSD și la PNL”, spunea Sebastian Ghiță, citat de ”Telegraful de Prahova”. Liderii locai ai PDS și PNL au spus atunci că ”grosul” finanțărilor au mers spre PDL, iar ”mediu economic coerent” clamat de Sebastian Ghiță s-ar fi transpus exact în obținerea unor noi contracte de la Primărie.

Anul 2012 a fost unul bun pentru Sebastian Ghiță. Pe fondul decăderii PDL, s-a reorientat către ”prima iubire”-PSD. A fost ales deputat de Prahova, iar relația de prietenie cu premierul Victor Ponta a înflorit din toate punctele de vedere. Mircea Cosma a fost re-ales președintele Consiliului Județean Prahova, iar fiul său, Vlad Cosma, a intrat în Parlament ca deputat tot de Prahova. Așa că afacerile au prins aripi. Insă la un alt nivel.

Pare surprinzător, însă Sebastian Ghiță însuși a rezumat cel mai bine ce-l animă în politică. Nu este vorba despre doctrine, ideologii, nici nu mai vorbim despre evoluția societății, despre așezarea pe drumuri de normalitate a societății românești. Nu! Politica, în viziunea lui Ghiță, servește strict afacerilor personale. Iată ”Crezul politic al lui Sebastian Ghiță”, exact în forma în care tânărul ploieștean s-a exprimat într-o discuție cu reporterii Kamikaze, din iulie 2010:

”Toată lumea ne întreabă: «Bă, da‘ de ce vă băgați în politică?» Dar dacă concurentul meu ajunge ministru și se apucă să facă afaceri în locul meu? Ce să fac? Să stau să mă uit cum ăla îmi fură viața? Așa că mă apuc de politică, îl stric, îl dau jos, fac articole despre el, fac orice, numai să supraviețuiesc. Lucrurile sunt simple: cât timp politicienii se bagă în afaceri, ne băgăm și noi în politică”.

Sebastian Ghiță nu este doar un personaj. El reprezintă noul tip de gîndire al politicienilor tineri. Si al oamenilor de afaceri. Zero morală, zero principii, zero cultură. O foame nebună de bani și putere direcționată spre bugetul public și spre orice adversari care încearcă același lucru”.

Sursa : cotidianul.ro

Acest articol a fost publicat în Politica cu polemica și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s