Vocea Rusiei: “Esecul Nabucco este esecul lui Traian Basescu”

basescu-plange“Orice dezastru, orice problema si orice esec au un nume si un prenume. Pentru Romania, dezastrul Nabucco are numele lui Traian Basescu.

In interviul acordat de presedintele Romaniei postului nostru de radio in 2012, Traian Basescu a explicat clar ca proiectul Nabucco, fiind un „proiect european” este prioritar pentru Romania. In consecinta, Romania a ramas unica tara care a pastrat fidelitatea acestui proiect, in timp ce toate tarile din jur au ales optiunea participarii la proiectul South Stream, pastrand deschisa optiunea participarii si la Nabucco. In consecinta, Romania a ramas fara reduceri la pretul gazului rusesc, in timp ce Serbia, Bulgaria si Ungaria au obtinut reduceri substantiale (de la 10% in sus) si vor obtine cateva miliarde de euro pe an din taxe de tranzit. Romania va plati foarte scump pentru dorinta lui Traian Basescu de a fi mai catolic decat papa si mai rusofob decat Jose Barroso.

Analizand esecul Nabucco, cotidianul.ro a titrat ca „tarile din proiectul Nabucco erau preamicipentru un joc atat de mare” ceea ce este o interpretare eronata a evenimentelor, desi va fi foarte populara in randul „expertilor” din Romania. Romania s-a sters singura de pe harta energetica a Europei. Problema Nabucco nu a fost niciodata o problema a dimensiunii, ci o problema a inteligentei. Traian Basescu, la fel ca si o buna parte din USL, au mizat pe ideea ca Nabucco este sustinut de SUA si de Uniunea Europeana, iar dimensiunea „osului” pe care aceste doua mari puteri le vor arunca Romaniei va fi mai mare daca politicienii de la Bucuresti vor latra mai intens in directia Gazprom. Traian Basescu a avut in jocul Nabucco o miza colosala si aceasta miza a fost pusa pe seriozitatea intentiilor SUA si UE. Basescu a pierdut un important pariu geopolitic. Seriozitatea suportului american pentru Nabucco s-a vazut prin faptul ca la Baku a fost trimis senatorul Lugar care a muncit din greu sa faca lobby pentru acest proiect. Probabil, azerii au fost profund impresionati de insistenta acestei fosile graitoare, dar efectul a fost la fel de nul, ca si in cazul statuii tatalui actualului presedintelui azer, Geydar Aliev, un fost general KGB, care a fost amplasata intr-un parc din Bucuresti.

In decembrie 2012, Vocea Rusiei a publicat un articol in care se explica faptul ca intregul clan al politicienilor rusofobi „de scoala veche” a fost dat la o parte de la conducerea politicii externe americane si ca acestia, inclusiv Hillary Clinton si senatorul Richard Lugar, nu mai au influenta de odinioara. Prohodul pentru Nabucco s-a cantat odata cu inceperea celui de-al doilea mandat al lui Barack Obama care are nevoie de o relatie buna cu Rusia. In contextul acestei necesitati geopolitice, faptul ca Romania a fost din nou victima a unei tradari americane, este regretabil, dar nu are vreo importanta strategica pentru Washington. Toate tarile care au avut la conducere personaje rationale au avut posibilitatea sa se reorienteze si SUA nu raspunde pentru consecintele prostiei celor care nu au facut acest lucru.

Acum, o parte din presa romaneasca se asteapta ca Rusia sa curteze Romania in privinta racordarii la South Stream si sa „intensifice presiunea mediatica” prin intermediul postului Vocea Rusiei. „Adio Nabucco! Asteptam oferta energetica South Stream?” titreaza Adevarul, precizand ca „odata cu esecul proiectului Nabucco, ne asteptam ca Rusia sa reactiveze mediatic South Stream”. In acelasi sens actioneaza si Victor Ponta care a obtinut o oferta preliminara pentru livrarea gazelor din Kazahstan printr-o extensie South Stream spre Romania. Din start, trebuie precizat faptul ca in conditiile in care Gazprom deja a platit Bulgariei, Ungariei si Serbiei pentru participarea la South Stream, racordarea Romaniei la South Stream se transforma dintr-un drept intr-un privilegiu politic si economic. Privilegiile nu se obtin peste noapte si nu se dau gratis. In articolele viitoare vom discuta pe larg despre privilegii, costurile acestora, despre culisele esecului Nabucco si despre visele desarte ale unor politicieni care inca nu doresc sa recunoasca ca atat gazele de sist (care nu exista) cat si gazele din Marea Neagra (care exista, dar putine) nu mai apartin romanilor”.

Sursa: Vocea Rusiei

 

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Politica cu polemica și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s