Cotidianul: “Băsescu şi Boc, marii absenţi de pe lista acuzaţilor DIICOT”

base-boc-cExistă numeroase semne de întrebări privind scandalul penal în care apar Varujan Vosganian şi Adriean Videanu; dosarul are un parfum de răfuială politică; Ce rol foarte important a jucat Traian Băsescu în acestă afacere. 

De ce abia acum?

Noul „scandal penal”, mai precis declanşarea de căztre DIICOT a cercetării penale pentru actualul ministru al economiei, Varujan Vosganian şi a fostului ministru de resort, Adriean Videanu, pentru presupuse fapte comise în perioada 2007 – 2010 generează mai multe semne de întrebare. (Precizăm că nu ne pronunţăm pe fondul problemei, adică nu analizăm acuzaţiile propriu-zise, nu analizăm dacă personajele în cauză au acţionat corect sau incorect din postura de miniştri în mandatele respective, Varujan Vosgania:2007-2008, Adriean Videanu:2009-2010 – n.a.).

Primul mare semn de întrebare îl reprezintă începerea acum a cercetării penale. Dosarul este unul vechi. Pe 4 ianuarie 2012, un comunicat al DIICOT informa despre „începerea urmăririi penale faţă de un număr de 40 de persoane, funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul SNGN ROMGAZ SA, MINISTERULUI ECONOMIEI, COMERŢULUI ŞI MEDIULUI DE AFACERI, AUTORITĂŢII NAŢIONALE DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI – A.N.R.E. şi reprezentanţi ai unei societati comerciale din municipiul Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de complot şi subminarea economiei naţionale, prev. de art. 167 alin. 1 şi art. 165 alin. 2 C.p.”. Din comunicatul DIICOT rezulta că în luna decembrie 2011, au fost audiate 35 de persoane acuzate în respectivul dosar.
Procurorii DIICOT trebuie să explice de ce abia după un an şi 8 luni de zile i-au inculpat pe cei doi, mai ales că numele grele din dosar (cei aflaţi imediat sub miniştri) erau acuzaţi încă din decembrie 2011. Ne referim la: Viorel Palaşcă – secretar de stat MECMA în perioada 2007-2008, Darius Meşca – secretar de stat în MECMA în perioada 2005-2009, Tudor Şerban – secretar de stat în MECMA în perioada 2009-2010, Stelian Bănăţeanu – director general adjunct al Direcţiei de Politici Industriale MECMA, Eugen Georgescu – vicepreşedinte al ANRE. Exista cumva un interes ca acum să izbucnească acest scandal? Are cumva vreo legătură acuzarea acum a lui Varujan Vosganian cu ofensiva anti-PNL din ultimele luni?.

De ce nu apar Emil Boc şi Traian Băsescu printre acuzaţi?

Un al doilea semn de întrebare: de ce procurorii nu fac nicio referire la primul ministru Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu. Cei doi au o implicare directă în această afacere. Pe 27 mai 2009, premierul Emil Boc emite OUG nr.54/2009, prin care continuă politica lui Varujan Vosganian, adică „furnizarea pentru consumatorii eligibili care optează pentru statutul de consumator întreruptibil a gazelor naturale doar din producţia internă”. Dar despre Emil Boc procurorii nu spun nimic. OUG 54/2009 este adoptată de Parlament pe 10 octombrie 2009, este trimisă la preşedinţie pentru promulgare pe 28 octombrie 2009 şi legea este promulgată de Traian Băsescu pe 10 noiembrie 2009, prin Decretul 1648/2009 şi devine Legea 332/2009.
Se impune următoarea întrebare: dacă era o problemă, de ce Traian Băsescu a promulgat legea?. Avea posibilitatea să sesizeze Curtea Constituţională şi/sau să o retrimită spre reexaminare Parlamentului. Dar Traian Băsescu – cel care găseşte nod în papură la orice act normativ nu-i convine – a promulgat legea.
Mai mult, ministrul Economiei este membru al CSAT. Dacă în 2007 şi 2008 (când PNL şi chiar Vosganian erau atacaţi la baionetă de Traian Băsescu) Vosganian a semnat greşit sau ilegal ordine de ministru care vizau siguranţa energetică, în CSAT Traian Băsescu ar fi putut bloca acţiunile lui Vosganian. Şi nimeni nu l-ar fi putut acuza pe Traian Băsescu de ingerinţă în problemele executivului. Dar Traian Băsescu nu a făcut nimic. Şi în acest caz, deci, preşedintele Traian Băsescu a jucat un rol important.
Se poate spune că în ambele situaţii, ce s-a întâmplat în 2007-2008 în timpul lui Vosganian şi ce s-a întâmplat în 2009-2010 în timpul lui Videanu, un roşl cheie l-a jucat Traian Băsescu. Iar când este vorba de subminarea economiei naţionale (avem rezerve serioase privind încadrarea acuzaţiilor) imunitatea preşedintelui României nu mai este operativă.

Vosganian a cerut să fie audiat în ianuarie 2012

Varujan Vosganian a publicat pe 7 ianuarie 2012 pe propriul blog o scrisoare deschisă către DIICOT prin care explica rolul său în toată afacerea şi cerea procurorilor să îl audieze „sub ce formă doresc ei”. Menţionăm că la vremea respectivă Vosganian nu era pomenit în dosar. Se impune un nou semn de întrebare: de ce procurorii nu l-au audiat pe Vosganian în ianuarie 2009. Aici puteţi citi scrisoarea deschisă adresată procurorilor DIICOT. http://vosganian.ro/?p=2079#more-2079
Câteva zile mai târziu, Vosganian revine cu explicaţii suplimentare sub titlul „Cifrele <<subminării economiei naţionale>> – 2008” http://vosganian.ro/?p=2110#more-2110”.

Sursa: cotidianul.ro

 

Acest articol a fost publicat în Politica cu polemica și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Cotidianul: “Băsescu şi Boc, marii absenţi de pe lista acuzaţilor DIICOT”

 1. Alex zice:

  Scoaterea dosarelor potrivite la momentele potrivite bate la ochi si pentru chiori. Daca ei isi dau in cap unii altora, asa mai aflam si noi de hotiile pe care le fac impreuna.

 2. Cristina zice:

  Chiar asa, jupanul nu este intrebat cum de a promulgat legi care favorizau hotii? Iar instituiile statului dormeau si i-au lasat atatia ani pe hoti sa fure?

 3. Alina zice:

  Chiar asa, daca apareau si Boc si Base erau credibili cu demersul lor, asa pare tot o rafuiala a lui Base cu PNL.

 4. Paul zice:

  Ei na, acuma vroiai sa apara si stapanul parchetelor prin filele de dosar? Hai sa nu fim naivi. Tinta este destramarea USL-ului, iar PNL-ul este o piesa in jocul asta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s