Joseph Stiglitz: Nicio economie nu si-a revenit vreodata la prosperitate cu masuri de austeritate

Intervievat de la La Tribune, Joseph Stiglitz, laureatul Nobelului pentru Economie din 2001, expune mizele a ceea ce el a numit economie pozitiva, solidara si sociala, in timp de criza si reafirma ca singurele care pot readuce prosperitatea economica in acest moment sunt gandirea pe termen lung si vointa politica.

Societatea noastra este concentrata pe obiective pe termen scurt, iar aceasta conceptie a sistemului a provocat criza financiara. Am creat noi insine aceasta teribila recesiune, nu a fost un tsunami accidental… iar amenintarea este inca prezenta. Problemele economiilor noastre nu au fost inca rezolvate, dintr-un motiv simplu: am cerut oamenilor care au creat criza sa o rezolve. Problemele nu au fost diagnosticate. Exista aceleasi probleme ale reglementarii financiare, a caror lista e lunga: bancile raman ”too big to fail”, riscurile pe care si le asuma sunt prea mari, opacitatea financiara se perpetueaza, la fel si activitatile bancare din umbra.

In SUA, spre exemplu, legea Dodd Frank, care trebuia sa reglementeze finantele, a atins doar 40% din oviectivele initiale. Prin urmare, economia de piata nu a devenit constienta de mediul in care se dezvolta. Consumam mai multe resurse decat avem. Acest nivel de consum nu este sustenabil pe termen lung. Trebuie sa evoluam din acest punct de vedere.

Sunt pesimist pentru ca inegalitatile, un subiect central, cresc tot mai mult. In SUA, al caror model este dat ca exemplu, 1% din populatie obtine peste 22% din venituri. Iar in timpul reluarii cresterii economice, in 2009-2011, de 90% din aceasta crestere a beneficiat doar 1% din populatie, in timp cei ceilalti 99% si-au vazut veniturile scazand sau stagnand. Salariul mediu al angajatilor americani este la cel mai mic nivel din ultimii 40 de ani. Dar subiectul nu tine doar de inegalitatea veniturilor, ci si de inegalitatea de sanse. Reusita tinerilor nu depinde de capacitatile lor, ci de capacitatea parintilor lor de a plati pentru educatia lor. In fata acestei constatari, este clar ca nu utilizam in mod optim resursele de care dispunem.

Bazele economiei care se invata in universitati vorbesc de o piata care se regleaza ea singura, prin cerere si oferta. Or, azi nu mai este cazul. Peste tot in lume, oamenii vor sa contribuie la dezvoltarea societatii, sa munceasca, dar nu o pot face, ceea ce duce la irosirea resurselor. La fel si in SUA, unde milioane de americani sunt in strada, in timp ce multe case sunt goale. In realitate, mana invizibila care ar reglementa piata este invizibila…pentru ca nu exista.

In ce priveste economiile europene, trebuie aplicate politici de crestere, si nu politici de austeritate, precum se face astazi. De fapt, nicio economie nu si-a revenit vreodata la prosperitate cu masuri de austeritate. FMI nu a invatat inca aceasta lectie. Trebuie evitat in mod absolut sa distrugem industria, pentru ca a o reconstrui este scump.

Insa Europa trebuie, in primul rand, sa creeze o uniune bancara care sa fie mai mult decat un supervizor si care sa aiba putere de decizie. Absenta unei uniuni bancare conduce la o contractie a finantarii sectorului public si a celui privat. Conjugarea acestor factori este mortala. Trebuie ca datoriile sa fie mutualizate prin crearea euroobligatiunilor, adica trebuie schimbata structura zonei euro.

Nu am iesit total din criza. Ea nu se va termina pana cand nu vom reusi sa eradicam somajul. Astazi, in Europa somajul este de peste 25% in Spania, iar in cazul tinerilor este de 50%. Peste 60% dintre tinerii greci nu au loc de munca, iar criza nu este incheiata. Desigur, ce a fost mai rau a trecut, dar este o diferenta intre a ajunge atat de jos incat sa nu mai ai unde cadea si a regasi cresterea. Aceasta va lua timp.

Prima dintre prioritati este de a crea conditii pentru reaparitia cererii. Exista mai multe modalitati de a o face. As considera ca trebuie facute investitii in educatie, in tehnologie si inovatie, precum si in infrastructura. Trebuie sa intelegem bine de ce economiile noastre nu functioneaza si sa ne gandim cum putem schimba lucrurile. Cel mai important este de a reaxa misiunea bancilor pe ceea ce le era caracteristic, spre exemplu creditarea IMM-urilor. Vedeti: chiar si sistemul financiar american, care de curand a inceput sa aiba profit, ofera imprumuturi IMM-urilor cu 20% mai putin decat inainte de criza. Din acest punct de vedere nu exista o relansare, bancile estimeaza ca totul va merge mai bine, insa nu este cazul pentru cei mai multi americani si micile afaceri.

Politicile de relansare prin cresterea cheltuielilor publice functioneaza, insa nu am mers suficient de departe in acest sens. Keynes avea dreptate. Desigur, el nu avea o viziune completa asupra economiei, acum 70 sau 80 de ani, dar acum noi stim mai multe. Previziunile sale explica cum cheltuielile publice stimuleaza economia si ca in perioadele de recesiune, politicile monetare nu functioneaza.

”In timp ce liderii institutiilor noastre publice si private nu vor mai gandi pe termen scurt, ci pe termen lung, vom fi capabili sa folosim capacitatea noastra de inovatie si noile tehnologii, pentru a produce cresterea durabila. Astazi avem resursele, cunostintele si competenta tehnologica pentru a obtine o prosperitate economica perena, cu adevarat unica.

Dar pentru asta trebuie sa o rupem cu trecutul. Adevarata problema nu este economica si tehnica, pentru ca stim ce avem de facut, ci este una decizionala: liderii nostri au oare vointa de a actiona? Nu va exista o revenire la prosperitate daca deciziile strategice ale companiilor continua sa se faca in interesul maximizarii remuneratiilor actionarilor, care uneori detin actiuni pentru perioade de doar o nanosecunda, un minut sau cateva saptamani.

Sursa: cotidianul.ro

 

 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în De prin lume adunate și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s