Nechita-Adrian Oros: „Un document scandalos si penal mostenit de la guvernul Boc”

base-boc-c„Chiar şi fără voie de la anumite instituţii de forţă – care nu dau curs dosarelor care vizează fosta guvernare PDL – totuşi, unele fapte cu iz penal ale Cabinetului Boc ies la iveală. Luni, 21 octombrie, a fost dat publicităţii un document desecretizat prin decizie judecătorească, care demonstrează, dacă mai era nevoie, modul în care a acţionat guvernul condus de actualul primar al municipiului Cluj Napoca.

Este vorba de un protocol de cooperare semnat pe 15 iulie 2011 de către fosta conducere a Institutului Naţional al Patrimoniului şi compania Roşia Montană Gold Corporation. Despre acest document, actualul director general al INP, dr. Alexandru Muraru, a declarat public: „Protocolul semnat în 2011, pe perioada mandatului conducerii numită de Emil Boc, este un document ilegal şi ilegitim care arată maniera abuzivă a fostei guvernări PDL de a trata subiectul Roşia Montană. Mai mult, documentul este lovit de nulitate întrucât a fost semnat de o persoană ce nu avea dreptul de a angaja instituţia in semnarea unui astfel de document”.

În orice ţară democratică (şi normală) din lume, o astfel de dezvăluire publică făcută de un şef de instituţie guvernamentală ar fi iscat un cutremur, mai ales ţinând cont de faptul că părţile implicate sunt o entitate guvernamentală ce ţine de Ministerul Culturii şi o companie care pur şi simplu a divizat opinia publică din ţară pentru că intenţionează să opereze cu metode care pun în pericol mediul şi patrimoniul unul dintre cele mai mari zăcăminte de aur din Europa.

Dar dacă dezvăluirea directorului general al INP nu a generat încă reacţii, în schimb, documentul incriminat reprezintă o grozăvenie. O combinaţie de trafic de influenţă, mituire şi şantaj făcută de compania Roşia Montană Gold Corporation la adresa unei instituţii guvernamentale.

Protocolul, despre care actualul director general al INP precizează că este ilegal, angaja RMGC să vireze 70 de milioane de dolari Ministerului Culturii pentru protejarea patrimoniului de la Roşia Montană, dar atenţie, numai în cazul în care compania obţinea avizele necesare demarării proiectului minier. Un paragraf din document este de-a dreptul scandalos: „Ca o premisă a cooperării dintre ele, Părţile înţeleg şi agreează că angajamentul de finanţare asumat de către RMGC prin prezentul Protocol, cu privire la elementele de patrimoniu cultural naţional, este în mod fundamental corelat cu progresul RMGC în dezvoltarea Proiectului în fazele de construire şi de exploatare”.

Iar un alt paragraf stipulează că „În situaţia în care (…) unul sau mai multe acte administrative importante (avize, autorizaţii), care stau la baza proiectului au fost anulate ori efectele lor sunt suspendate, sau construirea şi exploatarea Proiectului este suspendată, plata oricărei tranşe este suspendată…”.

În primul rând, o entitate privată – RMGC – nu poate da bani unui minister. Iar suma respectivă (70 de milioane de dolari) apărea la capitolul „investiţii pentru protejarea şi restaurarea patrimoniului” în Acordul dintre RMGC şi Guvernul României. Aici suntem în faţa a ceea ce se cheamă mită şi trafic de influenţă pentru că într-un fel, INP sau Ministerul Culturii, ca să nu piardă banii, ar fi trebuit să se implice în sprijinirea obţinerii de către RMGC a avizelor şi autorizaţiilor. Iar condiţionarea sistării plăţilor în situaţia anulării unor acte administrative intră în sfera şantajului.

O astfel de ilegalitate a patronat guvernul PDL. Şi chiar dacă este vorba de INP, este imposibil ca premierul Emil Boc să nu fi ştiut sau să nu-şi fi dat acordul pentru semnarea unui astfel de document. Într-o ţară normală, la ora asta, organele de cercetare penală erau deja la uşa INP pentru a demara cercetările”.

Sursa: cotidianul.ro

Acest articol a fost publicat în De prin lume adunate și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s