Deutsche Welle despre Basescu: „Sa pretinzi ca totul sta pe umerii tai e deja caricatural”

Foto: stelian-tanase.ro

Foto: stelian-tanase.ro

Intr-un articol „O putere de 7 eurocenți”, Deutsche Welle remarca modul in care Traian Basescu vrea sa lase impresia ca prezenta sa pe scena politica este indispensabila, suferind de o ”vanitate hipetrofiata”:

  • Asistăm la o criză a puterii înseşi, deoarece nu mai e clar pentru nimeni dacă preşedintele se supune unei raţiuni mai înalte sau dacă urmăreşte un interes pur personal.
  • Preşedintele a făcut, aşa cum admite el însuşi, un gest „fără precedent”. Refuzând să semneze acordul economic negociat de guvern cu FMI, el pune sub semnul întrebării credibilitatea însăşi a ţării, dar dincolo de criza de moment asistăm de ceva timp la o criză mai gravă a a modului însuşi în care este înţeleasă şi exercitată puterea.
  • Traian Băsescu nu a făcut totul sub impulsul idiosincraziilor sale. Cu toate acestea de prea multe ori a lăsat impresia că nu are niciun temei obiectiv şi că tot ce face e pură subiectivitate. E iarăşi problema stilului decăzut în manieră. Să pretinzi că totul stă pe umerii tăi e deja caricatural.
  • În orice caz s-a ajuns la o criză a puterii înseşi. Nu mai e clar pentru nimeni dacă preşedintele se supune unei raţiuni mai înalte sau dacă urmăreşte un interes pur personal. Chiar şi argumentele sale plauzibile devin suspecte atunci când sunt expuse cu o anumită ostentaţie a propriei persoane.
  • E un exces de ”eu” în toată această argumentare instituţională. Iliescu pretindea că ceva se impune prin puterea conjuncturilor, Traian Băsescu pretinde că fără el nu se poate. Chiar şi modul în care vorbeşte despre el însuşi la persoana a treia este semnul unei vanităţi hipertrofiate.
  • Preşedintele a ales un subiect popular, care poate fi argumentat şi din punct de vedere economic, dar în realitate el nu este consecvent pe linie liberală, căutând doar partea facilă, de popularitate: a aprobat mărirea salariilor pentru medici şi profesori, a aprobat indexarea pensiilor şi majorarea salariului minim, dar se opune creşterii taxelor. E o postură prea comodă ca să fie credibilă. În 2008 acelaşi preşedinte, deşi nu risca pe atunci să pună sub semnul întrebării credibilitatea ţării în relaţiile externe, prefera să promulge o lege mult mai evident eronată: legea salariilor profesorilor: Pe atunci risca însă ceva mai grav din punct de vedere personal şi anume ca propriul partid să piardă alegerile.

Sursa: dw.de

 

Acest articol a fost publicat în De prin lume adunate și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Deutsche Welle despre Basescu: „Sa pretinzi ca totul sta pe umerii tai e deja caricatural”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s